Werelds Knit & Knot: een must voor een wolmonster

Afgelopen weekend was het voor mij weer feest in Tilburg. De Knit & Knot beurs opende voor de 3e keer zijn deuren.

Ik ging op vrijdagmiddag. En verheugde mij op de stand van Recht en Averecht. In die winkel in Arnhem had ik eerder dit jaar al kennis gemaakt met het prachtige aanbod wol. Toen gevraagd of ze ook op de beurs zou staan. Ja, dat was het geval.

Bij de ingang pakte ik een beursboekje met plattegrond. Stak het in mijn tas. Om later op zoek te gaan naar Recht en Averecht. Want ik was al direct afgeleid door het mooie wereldse handwerk dat dat bij de ingang aan de wanden hing.

Bij het zien van het soms best tradionele handwerk zat ik plots met mijn hoofd weer in Suriname. Bij de vrouwen in het regenwoud die daar van eenvoudige lappen ook prachtige zaken maken. Mijn daar gekochte (geborduurde) doeken die de vrouwen ook zelf dragen hadden op die wand niet misstaan. Wat je op zo'n beurs niet beseft maar daar in de rimboe wel ziet: alles wordt met heel beperkte middelen gemaakt. Een oude handnaaimachine. Oude lappen stof. De wol moet van ver weg komen: er moet uren worden gevaren in de korjaal, over de rivier met stroomversnellingen. Wol kun je alleen aanschaffen in Paramaribo. Voor zover ik heb gezien. Op de grote half-overdekte maar indrukwekkende markt. Met de huidige crisis daar én de grote prijsstijgingen zullen de Marron-vrouwen nu wel zonder materiaal zitten. Ik ga zeker nog ooit terug naar dat gebied: zal ik restjes wol en garen voor hen meenemen. Wat brei- en haakmateriaal. En kleine handwerkboekjes. gewoon in het Nederlands. Want ook de Marrons beheersen onze taal. Veel kan het niet zijn (je waterdichte tas mag maar een kilo of 5 inhoud bevatten) maar de vrouwen zullen zeker een vreugdedansje maken.

Wat zijn wij hier dan toch verwend!

Inmiddels stond ik op de beursvloer. De plattegrond had ik niet nodig: het viel meteen op dat veel standhouders weer op exact dezelfde plaats stonden als de vorige keer. Ik had vooraf al uitgedokert waar Recht en Averecht de vorige keer stond. Had ik misschien al verwacht dat de vloer weinig verandering zou ondergaan. De meeste mensen houden niet van verandering. Nu ben ik te eigenzinnig voor 'meeste mens' maar ik geef toe: handig was dat wel!

Er waren ook een paar 'nieuwelingen'. Ik kwam terecht bij in een stand die nieuw was. Of die ik voorgaande edities maar zijdelings heb bekeken. Was het er toen te druk, loop ik door...In ieder geval werd ik heel blij in de stand van deze Belgische dame. Japans garen! Dun (handgeverfd) garen vol structuur en glans op een klos. Vleugje zijde. Wauw, ik ben nu 100% fan van ITO!

Wat jammer dat je zulk materiaal maar beperkt wordt aangeboden in Nederland. Net als andere nieuwe garens. Zijde met een RVS kern, garen gemaakt van papier, in water oplosbaar garen, krimp- en vervormbaar garen, smeltgaren, van planten gemaakt garen, koper/bamboe garen...

Ik ga me verdiepen in al die bijzondere garens en hun mogelijkheden. Ik hoop dan ook stilletjes dat de vierde editie van de beurs, in samenwerking met het Textielmuseum, de nieuwste vezels van de toekomst in het zonnetje zet. Misschien dat Hawar dan ook van de partij is...?

Even dromen....Ik zie de grote gehaakte zon van koper- en gouddraad al glinsteren in het (kunst)licht boven de ingang van de Koepelhal. Omgeven door zachte pluizige wolken van vilt die zachtjes wiegen in de wind... In de buiten-workshop breien of haken de mannen hun glinsterende strik om tijdens kerst goed voor de dag te komen. Bij de BBQ, picknickplek en biertap. Ben je als man niet van het 'fijne' strikwerk dan mag je je eigen bedachte tekst op de leren BBQ-short 'intikken'. De kinderen punniken met glitterdraad: om de robotvormen mee te beplakken. Of ontdekken hoe draad in water kan oplossen. Maar je kan natuurlijk ook je eigen lapje breien met Japans garen én eetstokjes als breipennen. Terwijl de oma's, moeders en/of dochters de beurs afstruinen. Want natuurlijk moet ook het kleurige spektakel vol wol en garen gewoon doorgaan!

Ik liep weer heel gelukkig over deze beursvloer. Tikje medelijden had ik wel met de man die zijn 'handig apparaatje' probeerde te verkopen. Om de draad door het oog van de naald te trekken. Veel oog en aandacht voor zijn product kreeg hij niet. Mijn ogen weten zonder bril zo'n oog nog wel te vinden...

Zonder zo'n handig apparaat maar met goed gevulde tassen stapte ik weer naar buiten. Het wolmonster dat blijkbaar in mijn ziel woont was weer getemd én helemaal happy.

Maakte ik met vermoeide voeten een vreugdedansje. Alleen al voor de gedachte dat wij hier zo verwend worden met zoveel pracht binnen handbereik. Wel met een dubbel gevoel: ook de andere vrouwen op de wereld die in andere omstandigheden leven zou ik zo'n handwerkwereld toewensen....

Tot Babbelzzz

 

PS: ik heb na die vrijdag nog in dubio gestaan...ga ik zaterdag- en zondag nog een keer de beurs bezoeken. Tja, zo'n monster is al snel weer hongerig. Maar de zoldervloer zuchte en kraakte: "Zo'n last om te dragen....". Ofwel: de kasten en dozen zijn weer overvol. 

PS2: Knit & Knot....ik heb jullie persfoto's gebruikt. Dank! Mocht dit toch ongewenst zijn dan verwijder ik ze weer.  

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorie├źn
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl