Suriname: Goodbye Paramaribo, Hello Amsterdam (dag 15 en 16)
Onze laatste uurtjes Suriname. Want vanavond vliegen we terug naar huis. Om daar een dag later in Amsterdam te landen.....
 
We ontbijten voor de laatste keer in ons hotel Eco Resort Inn.
Het hotel is ons heel goed bevallen. De ligging is perfect. De kamers schoon en netjes. Al rammelt er wel eens een airco maar waar heb je dat niet?
 
 
Vandaag hebben we nog tijd voor de laatste inkopen. Pieter en Harvey willen een hangmat gaan kopen. Het hangmatteren is goed bevallen. Ook Usha wil de schoenwinkels plunderen.
Dus op naar de stad. Ik ga niet mee, ik heb de stad nu wel gezien. Rinus gaat wel mee en maakt nog wat leuke foto's die een mooi beeld van Paramaribo geven. Ondertussen ga ik vast mijn koffer inpakken....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Verder moeten we vandaag het busje inleveren. Het kluisje legen en de rest moet nog de koffers pakken....
 
Uitchecken moet voor 12 uur maar Harvey heeft geregeld dat we kosteloos de kamers mogen gebruiken tot drie uur in de middag.
Tegen drie uur staan Pieter en wij klaar op het terras van het hotel. Nog geen Usha en Harvey te vinden. Toch maar even bellen....Ja, we zijn aan het pakken maar krijgen de koffers niet dicht!
 
Uiteindelijk lukt dat wel en iets na drie uur voegen Usha en Harvey zich bij ons.
De koffers staan klaar...
 
We worden om kwart voor vijf opgehaald. Maar we moeten ook nog wat eten. Dat doen we in het hotel: we bestellen saté met friet. Maar wat duurt het lang voordat die komt...het blijkt dat deze uit het buurhotel moet komen. Precies op het moment dat we willen klagen, we moeten nog een vliegtuig halen, komt een busje aanrijden. Met onze saté...
 
 
 
Harvey vertelt ons dat het op de luchthaven erg druk kan zijn en het heel lang kan duren. Geen wonder dat we ruim vijf uur voor vertrek aanwezig zullen zijn op de luchthaven...Maar als er lange rijen staan zal hij ons binnen leiden via business-class. Tegen betaling van wat SRD kan hij dat regelen want ook daar heeft hij mannetjes...
 
Na deze lunch gaan we maar echt uitchecken. Het lange wachten is nu begonnen.
Precies op tijd komt een busje ons ophalen. Natuurlijk stopt het busje weer na een paar honderd meter bij het buurhotel: er gaan meer mensen terug naar Nederland. De koffers worden via het zijraam in de bus geladen en dan op naar Zanderij, al heet deze luchthaven tegenwoordig de  Joseph Adolf Pengel-luchthaven.
 
Laatste blik op Suriname, zomaar ergens onderweg....
 
Daar aangekomen beginnen we aan de wat ongewone incheckprocedure. Eerst de koffers inchecken en de boardingkaart halen. Dat gaat snel, er is geen rij. Oef, één kilo teveel bagage maar daar wordt niet moeilijk over gedaan.
 
Dan moeten we met Harvey mee, hij leidt ons naar een klein kantoortje met balie in de hoek van de luchthaven. Om op vertoon van de instapkaart een toegang tot de VIP ruimte, de executive club te kopen. Voor 20 dollar krijgen we dan al die uren gratis eten en drinken, zachte bankstellen en dito stoelen, gratis internet, schone wc's en aparte instapservice. Dat doen we dus. Iedereen kan dit kopen alleen weten heel veel mensen niet dat dit mogelijk is. Harvey wel, die maakt er altijd gebruik van. Zijn opa was vroeger directeur van de luchthaven: Harvey weet dan ook veel te vertellen over deze locatie.....
 
Vervolgens verder: de douane. Hier moet je alle aanstekers inleveren, word je uitgebreid gefouilleerd in een apart hokje, dames gescheiden van de heren. In de volgende ruimte word je (hand)bagage wordt helemaal doorzocht... en dan is het klaar.
Op naar de executive ruimte.
 
Een genot om het wachten daar door te brengen. We drinken wat, vullen onze buikjes met naar keuze warm of koud voedsel. Brood, zalm, hartige broodjes, fruit, volledige warme maaltijden, alles is beschikbaar. Geldt ook voor de dranken: van water tot sterke drank. We internetten wat en wachten op een zachte zetel de instapprocedure af. Zo is wachten niet zo erg....ik schrijf vast de eerste regels van mijn reisverslagen.
 
 
 
Dan is het moment daar: we mogen instappen. De reis is lang, bijna negen uur. We krijgen eten aan boord, uiteraard kip. Al kun je ook vis kiezen. En dan maar proberen te slapen, iets wat mij nooit lukt in een vliegtuig. Soms wat doezelen, film kijken, boek lezen, drankje drinken, weer wat doezelen en muziekje luisteren...
 
Als het buiten licht wordt zijn we ergens halverwege de Azoren en Engeland. Nog even geduld en dan verschijnt de kustlijn van Nederland in beeld. Zeeland duidelijk herkenbaar. De daling wordt ingezet en dan gaat het snel. We staan zo aan de grond.
 
Koffers ophalen en naar huis. Nou ja, dat loopt anders als je vanuit Suriname je landje weer wil bewonen. Iedereen wordt gezien als mogelijke drugkoerier. Al direct na de uitgang ontstaan er lange rijen. Je mag alleen binnen als je de juiste antwoorden geeft op de vragen die je worden gesteld. Waar ben je geweest? Wat deed je daar? En waarom? Reis je alleen? Ongeveer een op de vier mensen wordt vervolgens meegenomen voor verder 'onderzoek'. Wij hebben Harvey. Die was het eerst aan de beurt en heeft keurig vertelt dat wij met een groep op reis zijn geweest. Wees ook iedereen aan. En zo kwamen Rinus, Pieter en ik snel door deze controle. "Ik ben er ééntje uit de groep van vijf". En ik mocht meteen doorlopen.
 
Usha niet, die stond in een andere rij. Die moest alle vragen beantwoorden.
Daarna de koffers ophalen, eerst weer paspoortcontrole. En vervolgens naar de uitgang. Waar ze weer mensen uitpikken die de bagage mogen openen. Zo ook weer Usha...
 
Terwijl wij op Usha stonden te wachten in de aankomsthal zien we dit:
 
 
 
Hello Goodbye is ook aanwezig! Goodbye Suriname, Hello Amsterdam.
En ondertussen opent Usha aan de andere kant alle koffers...
 
Als we compleet zijn gaan we richting Tilburg. Pieter, Rinus, de buurman van Usha en ik met de trein. Usha en haar buurvrouw met de auto.
In Tilburg worden we opgehaald. En rond klokje vijf uur in de middag zijn we weer thuis.
 
Terug van een geweldige, nooit te vergeten vakantie! Met grote dank aan Harvey voor al zijn geregel. Het was perfect. Zijn vakantie begint nu: door de combinatie reisleiden en vrienden/familiebezoeken heeft hij nauwelijks rust gehad.
 
De evaluatie, met een BBQ zonder dooie kip, staat inmiddels al in onze agenda's gepland.
Onze 1600 foto's uitwisselen met Usha, Harvey en Pieter, iets waar op ons werk geen tijd voor is. En Harvey werkt niet bij ons, dus dat zou ook niet leuk zijn. Deze indrukwekkende reis  moeten we echt als complete groep opnieuw beleven...
 
Tot babbelzzz
Marjanne
 
PS: als alle filmpjes beschikbaar zijn op You-tube zal ik nog een keertje een Suriname logje schrijven.

Reacties

astridvanbeers op 27-06-2011 11:09
en nu Oerol ;-))
marjolein op 29-06-2011 10:47
Hé Marjanne,
Wat een belevenissen, geweldig. Ik heb genoten van je reisverslag met mooie foto's.
Groetjes Marjolein
juffie Kakel op 09-07-2011 10:54
Tja, dan ben je thuis en word je genegeerd door je allerliefsten met 4 pootjes;-)
 
Paramaribo ziet er best onschuldig uit op de foto's. Zou je niet denken dat je uit moet kijken op straat om niet beroofd te worden.
 
Volgend jaar weer, maar dan elders in Suriname?
 
Rob Alberts op 09-07-2011 10:59
Een prachtig verslag.
Binnenkort wordt er in het vernieuwde Bijlmerpark een grootse picknick georganiseerd. Surinaamse sferen zullen dan dichter bij huis te proeven zijn ....
Vriendelijke groet,
Rob Alberts
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorieën
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl