Suriname: Brownsberg of toch wat anders (dag 13)
Vandaag staat een tochtje naar Brownsberg op het programma.
We ontbijten met zijn allen buiten. Maar tijdens het ontbijt heeft Harvey een mededeling: er wordt afgezien van de tocht naar Brownsberg. Hij heeft gisteren van vele vrienden en familie de goede raad gekregen niet met een busje naar Brownsberg te rijden. De wegen zijn nu door de vele regenval ongeschikt en spiegelglad. Het is bergopwaarts en er zijn steile afgronden naast de weg. De weg tot aan het grote stuwmeer, Brokopondo, is wel goed te berijden maar daarna wordt het ondoenlijk. Veel te gevaarlijk.
 
We gaan wel de richting Brownsberg op maar bij het grote stuwmeer zullen we Berg en Dal bezoeken. Een park aan de rivier waar veel te doen is.
 
Wij vinden het prima. Maar eerst gaat Harvey het busje ruilen want volgens hem zijn de remmen niet in orde. Hij komt terug met een groter, wel wat ouder exemplaar. We hebben nu echt een zee aan ruimte. Op naar Berg en Dal.
 
Onderweg bij Lelydorp slaan we onze lunch in die we later in Berg en Dal zullen opeten.
Het weer is inmiddels erg slecht geworden. Het hoost.
Nog een stop want de radio in het busje werkt niet. De CD speler wel. Dus kopen we onderweg een paar CD's. Bij een Chinees voor amper een euro per stuk. Natuurlijk een kopie maar de winkel verkoopt ook niets anders. En dan blijkt dat de CD speler het ook niet doet. Maar wat maakt het uit...
 
In de CD/DVD winkel tref je geen enkel orgineel exemplaar aan...
 
Het busje rammelt behoorlijk maar laat ons niet in de steek.
Het weer is slecht.....
 
 
En rond twee uur in de middag bereiken we Berg en Dal. Maar we rijden eerst een stukje door om het stuwmeer in Brokopondo te bekijken. Gelukkig is het inmiddels droog geworden.
 
 
Het meer is gigantisch groot, zo groot als de provincie Utrecht. Er staan op sommige plaatsen bomen in het meer waarvan de toppen boven het water uitsteken. Helaas zien we daar weinig van, dat kon je wel zien in Brownsberg. 
 
 
 
 
Na een foto-stop keren we om en gaan naar Berg en Dal. Via de brug steken we de rivier over, de rivier waaraan Berg en Dal ligt.
 
Bij Berg en Dal is het heel rustig. Zijn we de enige bezoekers? Dat nog net niet. Maar druk is het niet.
Na het betalen van de entree besluiten we deel te nemen aan de wandeling naar de oude slavenplantage. Een van de personeelsleden zegt dat je beter niet op slippers aan de wandeling kunt deelnemen. En een lange broek is ook aan te bevelen. Hier zijn we dus niet echt op gekleed.
Het is een wandeling van anderhalf uur.
 
De wandeling start om drie uur. En hebben we nog een kwartier om onze meegebrachte lunch op te eten. Er komt een gids die vraagt of wij ook meegaan? Ik informeer of het gaat om een steile en moeilijke wandeling. Ja, maar je krijgt stokken mee en het kan glad zijn door de regen...
En besluiten we om niet mee te gaan. Hier zijn we niet op berekend en niemand heeft zin om dit risico te nemen. We krijgen keurig ons geld terug.
 
We lopen nog wat rond op Berg en Dal. Het is vast leuk, zeker als het goed weer is en je er op bent voorbereid. Je kunt je tussen de boomtoppen aan een touw tussen de bomen over de rivier laten glijden. Of in een kano over de rivier peddelen.
 
Berg en Dal...
 
 
 
 
 
Op het park zien we ook de huisjes die je kunt huren.....
 
 
 
 
 
 
 
Ze zullen deze huisjes toch niet echt verhuren?
We zien nog een grappig brugje dat van de ene boom ......naar de andere boom loopt!
 
 
Wij houden het snel voor gezien en besluiten weer terug te gaan naar Paramaribo. Doen we daar wel wat anders.
 
Als we het park uitrijden zie ik om het hoekje een kerkhof. Daar liggen vast de slachtoffers die de bergwandeling met stokken niet overleven...
We rijden terug, de route is mooi. We komen langs verschillende dorpjes en zien de Joden Savanne. Een mooie omgeving. Alleen het weer is minder mooi, het regent inmiddels weer behoorlijk. En zijn we blij dat we de wandeling niet hebben gemaakt!
 
Al is de weg heel goed te berijden, sommige plekken zijn toch wat minder....
 
Terug in Paramaribo staan de straten echt blank van het regenwater! Het regent nog steeds dus gaan we naar een van de grote overdekte mall. Op de Kwattaweg. Harvey zet ons af, hij gaat nog wat vrienden bezoeken en zal ons later oppikken.
 
 
 
 
Usha vertelt ons het programma voor de avond. Als we willen kunnen we met haar en Harvey mee naar een groot familiefeest. De vader van hun Tilburgse buurman is jarig en ook wij zijn genodigd.
Daarna kunnen we gaan stappen.
 
Maar eerst winkelen. We lopen alle winkeltjes af. Hier geen Chinese winkels, wel hetzelfde winkelaanbod als we in Nederland kennen. We ploffen na een uurtje neer op een terras en zien daar een bekend gezicht: fotomodel Kim Feenstra zit een paar tafeltjes verder. Usha probeert een foto te maken maar het fotomodel is niet gediend van een fototoestel en gaat met de rug naar ons zitten. Na het drankje belt Usha naar Harvey. Maar hij zit nu aan de andere kant van de stad. Of we met een taxi naar het hotel kunnen gaan? Dat doen we dan ook, wel dat we na aanraden van Harvey eerst een afspraak hebben gemaakt over de ritprijs. Die trouwens heel goedkoop is.
 
De taxi zet ons keurig af bij het hotel. We bespreken met Usha over de plannen van die avond. Eigenlijk zien wij en Pieter het niet zo zitten om mee te gaan naar het feest waar we toch niemand kennen. Stappen wil Pieter later op de avond nog wel.
 
Usha en Harvey gaan dus samen naar het feest en zullen Pieter zo rond een uur of elf oppikken bij het hotel. Pieter en wij gaan samen in de stad eten. Het Vat, op lopensafstand en in een veilige buurt, bevalt ons wel. Dus gaan we daar weer heen. We eten daar voor de verandering eens geen dooie kip of rijst maar wel friet en hamburger. De heren een grote lap vleesgebraad.
 
We blijven hangen tot een uurtje of elf en lopen dan terug naar het hotel. Met de regencape om want de hemelsluizen staan weer open.
In afwachting van Usha en Harvey, die Pieter zullen oppikken, drinken we nog een Parbo op het terras van het hotel. Pieter wordt rond twaalf uur opgehaald, het feest loopt wat uit. En tegen die tijd zoeken wij ons bed op....
 
Het was een rustig dagje. Veel regen. En we hadden ook niet zo heel veel zin om echt dingen te doen. Een groot verschil met Awarradam. Een plekje dat ik wel miste en ik denk dat ik niet de enige was.
 
Morgen is onze laatste hele dag in Suriname. Zien we weer bekende gezichten en staat er nog een excursie op het programma....
 
Tot het volgende verslag.
Tot Babbelzzz
Marjanne 

Reacties

juffie Kakel op 09-07-2011 10:39
Nou zo'n surinaams feestje had ik niet willen missen hoor ;-)
Flauw van Kimmetje dat ze niet op de foto wil als fotomodel. Ze werd toch evengoed niet bestormd. Nou ja door het weer misschien, maar niet door jullie. Afstandsfotootje is toch niet zo erg...... hihi
 
Maar goed, wat heb je allemaal gekocht in die mall? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Een moderne of eentje met plaggen daken?
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorieën
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl