Suriname: Awarradam jungletocht en meer (dag 9)
Als we wakker worden staat er inderdaad een thermoskan heet water voor de deur. Het is weer droog, de zon schijnt weer. We drinken koffie op de veranda met uitzicht op de rivier. En maken ons dan klaar voor de dag en het ontbijt.
Na het ontbijt gaan we op jungletocht. Het kledingadvies van Ronald: lange broek, broek in de sokken, lange mouwen, hoed of petje, stevige schoenen. Waterflesjes, DEET en je fototoestel. En vergeet je zelf niet.
 
Rinus klaar voor de jungle-tocht:
 
Aldus gekleed staan we na het ontbijt klaar. We vervolgen eerst de rondleiding op Awarradam. Zien hoe het regenwater wordt opgevangen. De ruimte waar de was wordt gedaan (met een wasmachine). De bakkerij. En de hutjes waar het personeel met vroege of late dienst verblijft.
 
 
 
Dan stappen we in de boot. Aan de overkant van het eiland moeten we er weer uit. Maar de boot vaart eerst een stukje verder: er zijn apen gehoord. En weer zien we de handige kleine snotaapjes slingeren tussen de takken van de bomen.
 
De plaats waar we uitstappen is hoog en stijl. Maar met hulp van Ronald komen we allemaal veilig uit de boot. De zwemvesten blijven achter in de boot. De wandeling zal zo'n 2,5 uur duren.
 
Adaanki loopt voorop met een groot kapmes. En maakt zonodig het pad vrij. Hij vertelt volop maar spreekt geen Nederlands. Ronald vertaalt alles.
 
 
 
 
We zien veel klein gespuis. Kikkers, kevers, wandelend blad, rupsen, duizendpoten en vooral veel mieren. Voor de grote zwarte mier moet je uitkijken: die schakelt je een dag uit.
En bloemen, paddestoelen, bomen, vruchten en geneeskrachtige planten.
 
 
 
 
Ineens roept Ronald: 'Rennen'. Iedereen volgt zijn advies op en rent achter hem aan. Op het pad bleek een giga groot mierennest aanwezig te zijn. Die over gingen tot de aanval.
Usha en ik meppen met een takje nog een enkele mier van onze sokken. Wat een enge kleine donderstralen..
 
Kort daarna rusten we even. Dit oerwoud lijkt wel een sauna.
 
Niemand houdt het droog.
Wat een vochtig, klamme warmte.
 
Sommige bomen zijn echt gigantisch groot. De bewonders van het dorp beschouwen deze joekels als heilig. Een goede instelling.
We zien de telefoonboom. Handig voor als je bent verdwaald. Klop op die boom en het geluid draagt kilometers ver.
 
   
 
 
We verdwalen niet. En keren weer met de boot terug naar de overkant.
 
Om af te koelen staat een half uurtje later de volgende activiteit op het programma: lunch en daarna zwemmen in de stroomversnelling. Wat hangmatteren. We kleden ons om en vertrekken voor de lunch naar een klein eilandje vlak bij de verderop gelegen stroomversnellingen.
Weer met onze boot: volgeladen met eten en drinken.
 
Het zoontje van de bootsjongen heeft in Harvey een nieuw vriendje gevonden:
 
En zoals gezegd gebruiken we op het eilandje bij de stroomversnelling de lunch.
 
Iedereen neemt na het eten wat rust in een hangmat.
 
 
 
Harvey deelt zijn hangmat met zijn nieuwe maatje: het zoontje van de bootsman.
 
Mooi uitzicht op de stroomversnellingen:
 
 
De rust wordt verstoord door een tropische hoosbui. Dus schuilen we onder de overkapping.
De plaatselijke bewoners storen zich niet aan regen....
 
Na de regenbui wagen Marieke, Marijke, Mark, Theo, Rinus, Pieter en Harvey een duik in de stroomversnelling. Usha en ik blijven aan de kant, we maken foto's. Al is dat moeilijk van zo'n afstand.
 
 
En na de zwempartij pakken we alles weer in en gaan terug naar Awarradam.
Terug op Awarradam wordt duidelijk dat we tot vrijdag op Awarradam blijven. Wij dachten dat we op donderdag weer in Paramaribo zouden zijn. Hadden al vage afspraken om donderdagavond bij 'Havanna' te gaan stappen. En op vrijdag Brownsberg te bezoeken.
In overleg passen we het programma aan. Vrijdag na aankomst in Paramaribo vrij zodat Harvey en Usha familie kunnen bezoeken, zaterdag bezoek aan Brownsberg.
 
Tot het diner zijn we vrij. Marieke helpt in de keuken, de rest trekt zich terug in de hut. Behalve Theo en Marijke: die nodigen ons uit een fles witte wijn met hun te delen. Morgen is Marijke jarig. Ze wordt dan 65 jaar. En de dag voor je verjaardag wordt in Suriname gezien als een belangrijke dag die je moet doorbrengen met vrienden. Het klikt goed en het is gezellig.
 
Na het avondeten komen de muziekinstrumenten tevoorschijn. De trommels. En er wordt gezongen. 
 
Om rond half tien de klamboe weer op te zoeken. We zijn moe, het was een indrukwekkende dag...
 
En wat doen we morgen? Dat lees je in het verslag van dag 10.
 
Tot babbelzzz
Marjanne

Reacties

astridvanbeers op 16-06-2011 11:23
Geweldige verslagen.
babbelzzz op 16-06-2011 20:07
@Astrid, dank je. Het waren dan ook geweldige belevingen en belevenissen.
 
Ik doe mijn best om de verslagen van de resterende dagen ook zo snel mogelijk hier te plaatsen. Nog zeste gaan.
 
Een verslag kost me gemiddeld vier uur werk en ik heb dekomende tijd daar niet echt de tijd en mogelijkheid voor.Maar ik beloof dat hetwordt vervolgd!

Groetjes
Marjanne
dutchmoon op 17-06-2011 15:29
Brrrrrrr, zo'n jungle zou niet helemaal iets voor mij zijn. Ben blij dat ik naar je foto's mag kijken en alle beproevingen mag overslaan.
Het is er wonderschoon !! De foto van Rinus vind ik gewéldig leuk !! Vind je het gek dat jullie hetsmoorheet hebben als je zo ingepakt bent met kleding
 
Ik ga weer rennen, want ik heb een dienstje. Safe the rest for lest............
 
 
 
 
babbelzzz op 18-06-2011 00:40
@Marion, de jungle niets voor jou? Je wilt toch niet zeggen dat je bang bent voor wat miertjes? Het zijn er wel duizenden maar met één voetstap heb je er honderden voor eeuwig stil. Of minstens voor een paar dagen uitgeschakeld met een flinke 'kop- en pootkneuzing'. Wieiser gevaarlijk? De mier voor de mens of de mens voor de mier?
 
Nee hoor, de jungle onder begeleiding van Adaanki en Rolond is best veilig. Maar je moet niet alleen gaan mediteren diep in het bos onder Moeders Natuur Oerboom. Wel klinkt dat aanlokkelijk. Maar grotekans dat je wordt overvallen door de apen.
 
En een holle boomstam geeft goede bescherming tegen de kaken van de kaaimannen. Al hebben we diejammer genoeg niet gezien.. Moet ik dus echt nog een keer terug.
 
Eerlijk gezegd is Paramaribo voor de toerist gevaarlijker danhet binnenland. Maar dat lees je nog wel in het verslag van dag 14. Als we onze medereizigers Mark en Mariekevan onze Awarradamtrip weer ontmoeten in Paramaribo....
 
Fijn dat jegeniet en meeleeft in onzeSurinamereis. Ik vind Suriname een echte aanrader om ooit naar toete gaan.Mijn verwachtingen waren hoog.Na mijn ingeving vandat reisdoel had ik de reis vooraf al helemaal ingekleurd. Nooit goed om dit te doen,dan valt het meestal zwaar tegen. Maarde werkelijkheid heeftmijnvooraf-beelden en dromen echt ruim overtroffen.
En dat is knap moeilijk: mijn fantasie is een van kinds af aansterk ontwikkeld punt.
 
Nu nog een paar verslagen te gaan. Maar een ander evenement roept.Ik probeer toch om de verslagen af te maken. Eerder heb ik geen rust. En geen afscheid genomen van dat prachtig lief landje.
Aangezien de Grote Regentijd nu Nederland bereikt zaldat best lukken. Lapje gaat mee. En de foto's.
 
Ik benbenieuwd hoe de kapper je kapsel heeft veranderd. Of niet. Hoe het met de oudjes gaat. En met Sarah, Sientje en Japie.
 
Je hoort snel weer van mij.Genietnog van de komende verhalen en verheug je vast op je Frankrijk-beleving.
Lieve groetjes!
Marjanne
dutchmoon op 18-06-2011 00:55
Tja, wat een half uurtje kapper moest worden is uitgelopen tot 2,5 uur, want we kregen een leuk verfidee. Dat is goed gelukt en de rest van het kapsel ook ;-)
 
Nou in een hangmatje mediteren bekoort me ook al hoor. Ga ik thuis wel een boom knuffelen zonder apen.
 
Mijn lappie gaat ook mee naar Frankrijk. Onafscheidelijk ben ik van lappie. Krijg er door jouw verslag nóg meer zin in, maar ben aan de andere kant nog heel niet bezig met vakantie vieren. Nog veel te druk. Moet nog een goeie TomTom scoren. Of in ieder geval de software. Ik zal Rinus eens contacten ;-) Of de overburen hihi
 
Bleek dat ik helemaal nergens ingeroosterd was bij aankomst. De zoveelste keer dat dat gebeurt, terwijl ik het wel op m'n rooster heb. Word daar niet zo vrolijk van. Ik wilde niet naar huis, want ik had de tijd al ingeruimd, dus draaide ik dubbel met een ander. Lekker rustig voor de afwisseling.
Vandaag dus sinds 6 maanden weer eens op een verpleegafdeling. Echt niet mijn ding hoor. Wel de mensen, maar ik kan dat tempo van eten geven aan de mensenecht niet aan. Morgen mag ik het alleen doen op een andere verpleegafdeling. Gaat niet goedkomen. Hulptroepen van de verzorging op voorhand maar inroepen. Dan krijgen tenminste álle mensen te eten.
 
Kattenspul gaat goed. Sien nog steeds going strong en is inmiddels nu écht zo'n beetje 20 jaar geworden. Stoere gozert, maar de operatie heeft 'm wel een tik in z'n koppie gegeven. Het is niet meer m'n Sientje zoals daarvoor. Maar daar schrijf ik nog een logje over. Want z'n verjaardag (weet de exacte datum niet, dat dan weer wel) moet natuurlijk wel een beetje opgemerkt voorbij gaan.
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorieën
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl