Suriname: Awarradam (dag 8)
Spannend: vandaag gaan we naar Awarradam. Een eiland in de rivier Gran Rio, 225 kilometer zuidelijk gelegen in het binnenland. In het Amazone gebied, het echte regenwoud.
We ontbijten en checken uit. De tassen en koffers blijven achter in de bagageruimte van het hotel, alleen een kleine tas (max. 6 kilo bagage per persoon) mag mee. 
 
Om 09.00 uur rijdt een taxi voor. Wij stappen in. Harvey gaat met het busje, dat moeten we onderweg inleveren. Maar eerst laten gaan we wat geld wisselen.
Het busje wordt afgeleverd en met zijn allen in het taxibusje vertrekken we naar het vliegveld "Hoop en Zorg". Door mij enige dagen geleden omgedoopt tot "Op Hoop en Zegen".
 
Daar moeten we ons om 09.15 uur melden bij het gebouwtje van Gum-Air. We worden met bagage naar een wachtruimte gebracht.
 
Een drukke wachtruimte, niet alleen de groep voor Awarradam wacht daar, ook een groep met andere bestemming wacht daar op een vliegtuigje.
 
Krijgen wat te drinken en een broodje. Van gids Nootje, die niet met ons naar Awarradam zal gaan.
 
Hij regelt ook het papierwerk en de bagageafhandeling.
Ons inschrijfforumulier vertoont de namen van Rinus en Usha. En toch liever ik een kopie in van mijn paspoort dat hij vergelijkt met het inschrijfformulier. "Het klopt", zegt Nootje. "Jullie mogen mee". Pieter is zelfs het inschrijfformulier vergeten (waar mijn naam ook op staat) maar ook bij hem klopt alles! Hij mag ook mee.
Alle kopieën van de paspoorten en inschrijfformulieren zijn ingenomen. Iedereen mag mee.
 
In kleine groepjes moeten we met bagage meelopen naar de grote weegplaats. De groep en de bagage nemen dan plaats op de grote weegplek en er worden wat gegevens genoteerd.
De bagage laat je vervolgens achter. Als zo iedereen is gewogen kunnen we beginnen met de boordinstructies. Maar Nootje geeft aan dat we dit deze keer maar overslaan: de DVD speler wil niet meewerken.
 
En zo staan we rond een uurtje of elf buiten. Voor ons staat een klein vliegtuigje.
We stappen in. De bemanning bestaat uit twee personen en er zijn in totaal 9 passagiers.
 
Moeiteloos stijgt even later ons vliegtuigje op.
We hebben mooi zicht op Suriname. Soms wat wolkjes. Het is een rustige vlucht.
 
 
 
 
Na zo'n minuut of vijftig daalt het vliegtuigje. We zien de rivier, de Gran Rio. En het grasveldje waar ons vliegtuigje moeiteloos de landing uitvoert.
 
 
De bagage wordt uitgeladen en wij nemen plaats in de vertrek- en aankomsthal. Een overkapte ruimte met grote tafel en banken. En bezoeken de sanitaire voorzieningen. Echt een andere wereld: Naast de pot staat een emmer water met een bakje: om de toilet door te spoelen.
 
We maken daarna kennis met onze medereizigers. Marijke en Theo, het oudste stel en woonachtig in Suriname. Marieke en Mark, het jonge stel uit Nederland.
Onze gids komt ons begroeten: zijn naam is Ronald. Hij leidt ons naar de rivieroever en deelt de zwemvesten uit. Dan drinken we limonade uit schaaltjes gemaakt van de kalebas. 
 
 
De bagage wordt in de boot gezet. Onze holle boomstam, een korjaal. Met buitenboordmotor.
 
Dan nemen wij zelf ook plaats in de boot.
 
We varen zo'n minuut of 25. En zien na zo'n tien minuten varen al de eerste aapjes in de boomtoppen. Geweldig om te zien. Nauwelijks te fotograferen, dat wel.
 
Ergens springen de apen in de boomtoppen...
 
En de omgeving is mooi, soms duikt een hutje of dorpje op...
 
 
We hebben een droge tocht, geen regen onderweg. Na een bocht verschijnt het eiland Awarradam.
 
Awarradam....
 
Met onze hutjes aan de oever...
 
We meren aan en worden verwelkomd door alle vrouwen van het dorp.
Uitbundig vrolijk omhelzen ze je. In een taal die wij niet verstaan.
 
We moeten ons opstellen in een rij, te beginnen bij de boot. Om zo alle bagage en andere meegereisde spullen voor het dorp zo dicht mogelijk bij de gebouwen te krijgen. Ieder stuk bagage wordt doorgegeven. Zo is de klus snel geklaard.
 
 
Dan zoeken we de bagage op en loopt Ronald met ons naar de hutten. Iedereen krijgt een hut aan de rivier. Pieter zou eigenlijk met Usha en Harvey in één hut verblijven, dat bleek bij de boeking vele malen goedkoper. Maar Ronald biedt Pieter toch een eigen hut aan, er staan er genoeg.
 
De hut, eigenlijk een mooi houten huisje, is eenvoudig maar heel netjes. Bed met klamboe, tafeltje, opbergruimte, badkamer met wastafel, toilet en douche. Alleen koud water.
Een mooie houten veranda aan de rivier met stoelen, tafeltje en heerlijke hangmatten.
 
 
En een waanzinnig mooi uitzicht!
 
Roland verzoekt ons om wat later naar de recreatieruimte te komen. Voor de algemene informatie en kennismaking.
En dat doen we dan ook. In de recreatieruimte is een bar, de jungle-bar. Tijd voor Parbo.
Iedereen stelt zich kort voor aan Ronald. Dan vertelt hij de basisregels. Altijd een zwemvest aan als je in het water gaat. Niet in het water als je een wondje hebt of als je als vrouw de maandelijke periode hebt. Waarom niet? Dat horen we later wel.
Om 08.00 uur ontbijten, in de eetruimte aan de achterkant van de recreatieruimte. Lunch is om 13.00 uur en diner om 17.00 uur.
 
De hutten...
 
Iedere ochtend brengen de vrouwen een thermoskan heet water, tussen 06.30 uur en 7.00 uur. In je hut tref je koffie en thee aan. En koekjes. Iedere avond zetten de vrouwen een brandende olielamp voor je hut. Die mag je de hele nacht laten branden. In de recreatieruimte gaat om 23.00 uur het electrisch licht uit. In de hut is dag en nacht licht maar ben daar zuinig mee. De stroom wordt opgewekt door zonnepanelen en is schaars.
In de recreatieruimte zijn spelletjes en leesboeken te leen. En er hangen een aantal hangmatten: ook daar mag je 'hangmatteren'. Volgens Ronald een bezigheid die erg populair is bij de bezoekers van Awarradam.
 
In de half open recreatieruimte kun je naast 'hangmatteren' ook relaxed van het uitzicht genieten.
 
 
En om 17.00 uur is de eerste activiteit: drijven in de rivier om het eilandje heen.
Tegen die tijd kleden we ons om in zwemkleding. Het drijven is heel erg leuk. Het gaat best snel, de stroming is behoorlijk. We drijven van de ene kant van het eiland naar de andere kant. Sommige maken wel drie 'rondjes'.
 
 
Dan kleden we ons weer aan. Want de volgende activiteit staat op het programma: de rondleiding over Awarradam. We bezoeken dan de centrale keuken. Ronald vertelt dat alleen het personeel met vroege dienst en late dienst op Awarradam zelf verblijft. De rest woont aan de overkant: de lokale bevolking is altijd vrolijk en uitbundig. En ze willen de gasten graag laten genieten van de rust op Awarrdam.
 
De centrale keuken:
 
Ook hier koken ze natuurlijk op een houtvuurtje.
 
Inmiddels begint het echt te regenen, een ware tropische regenbui. De grote regentijd is begonnen. De rondleiding wordt morgen voortgezet.
 
Regen? Een complete stortbui.
 
Ook na het avondeten volgt nog het laatste deel van het programma: Ronald geeft met een beamer een presentatie over de dieren en planten die in de omgeving van Awarradam te vinden zijn. Morgen gaan we een jungletocht maken. Dan zullen we sommige planten en dieren in het echt zien. Gids Adaanki gaat dan ook mee, hij weet alles van de natuur.
 
Gids Ronald met de beamer, klaar voor de presentatie.
 
Na de presentatie zoek ik een boek uit in de kast. En maak een praatje met Marijke.
Ze woont al bijna 25 jaar in Suriname. En van haar hoor ik ook de andere verhalen over Paramabiro. Die stad is echt niet zo veilig als men in reisboekjes wil laten geloven.
Een aantal gaat kaarten. Met Ronald die dol is op het troefspel. En rond een uurtje of tien zoeken we onze klamboe op.
 
Awarradam is echt leuk! 
 
Tot de tweede dag op Awarradam
Tot babbelzzz
Marjanne

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Vul deze captcha in
Dit is een verplicht veld
Laatste tweets
Abonneren

Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!

Welkom op Babbelzzz
Dit is Babbelzzz....

 

 

 

 

 

 

Mijn persoonlijke weblog die vooral gaat over mijn Vogelhuisstad: door mij gepimpte vogel-huisjes die hele steden vormen tegen de muur.
Met bewoners, ieder met een eigen verhaal. Plus het roddelkrantje "De Kwek", gratis in ieder vlieggat bezorgd. Een wereld op zich!

Naast vogelhuisjes pimpen doe ik andere dingen: (nat)vilten, kaarden, breien, snailmailen en meer.
En haken....

Kun je hier ook aantreffen. Verder ben ik dol  op kunst, vormgeving, textiele vormgeving,  fotografie, Photoshop en muziek. En onze drie Heertjes Katers, de katten. Die hebben een eigen weblog waar ze hun avonturen krabbelen.

Veel lees- beleef- en kijkplezier !

Vogelhuisstad:Categorieën
Leuk!
Favoriete blogs & meer

"Zilverblauw" Anki maakt ook
mooie posters.
(klik op het plaatje)
 
 

 

 


 

 
 
 
Leukste stoffen web-winkels

 
 
 
Andere zaken
 
 


Beeldend kunstenares Miek
Asselman van Miek
(illustraties & kunst)
 
 
 

Ballonartieste Moniek van Alphen
maakt prachtige creaties
!Kijk ook...
Kijk ook....
 
  POOTJESTIJD  
 
Onze katten Glammer, Mica
& Pansy krabbelen regelmatig
hun avonturen op een puntje.
 
 

Je bent ook daar welkom!

Wil je een kopje of pootje?
Ze staan spinnend klaar om jullie
te begroeten.....
Tellen maar!
Wij tellen ...

 

 

 

 

 

 

 

 

Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl - Design by Ontwerpmijndomein.nl